La Nova Creu Alta compleix 50 anys

El ‘Temple’ arlequinat viu un dia especial. Avui, 20 d’agost del 2017, es compleixen 50 anys de la inauguració oficial de la Nova Creu Alta, un 20 d’agost del 1967. Mitja vida en què la casa del Centre d’Esports Sabadell, club amb 113 anys d’història, les ha vist de tots colors: ascensos i descensos de categoria, partits internacionals, uns Jocs Olímpics… Més d’un miler d’enfrontaments que intentem compactar en aquesta breu peça sobre l’estadi creualtenc.

La construcció de la Nova Creu Alta es va iniciar un 15 de setembre del 1966. Obra dirigida per dos socis, Gabriel Bracons i Pere Picola, va tenir un pressupost de 21 milions de pessetes i es va aixecar en els antics terrenys de Can Borgonyó gràcies als més de 200 treballadors que hi van participar. La ‘vella’ Creu Alta, amb 61 anys de vida en els seus ciments del carrer Sant Vicenç, va donar pas a un estadi sense velòdrom, com en els primers anys de vida, i sense cadires, que podia tenir una capacitat d’uns 30.000 espectadors i que es va convertir en una de les joies de la corona de la ciutat.

El partit d’inauguració va tenir lloc en aquest 20 d’agost del 1967. Una gran festa va precedir l’acte a Sabadell i, fins i tot, la pilota del partit va arribar a la Nova Creu Alta en helicòpter. La sacada d’honor la faria l’aleshores ‘Delegado Nacional de Educación Física y Deportes’, Joan Antoni Samaranch. El FC Barcelona va ser el rival escollit per disputar aquest amistós i l’enfrontament va acabar amb victòria arlequinada per 1-0. Josep Maria Vall sempre tindrà l’honor d’haver estat el primer jugador en marcar a la Nova Creu Alta. El debut oficial al ‘Temple’ es produiria gairebé un mes després amb un altre triomf, en aquest cas contra el Valencia CF (2-0).

Era una de les millors èpoques a nivell esportiu del Centre d’Esports Sabadell. Encara no havien passat dos anys de la seva inauguració quan la Nova Creu Alta va viure el primer i únic partit de competició europea de l’entitat arlequinada. Va ser el 17 de setembre del 1969, en aquella eliminatòria de la Copa de Fires contra el Club Brugge. El CE Sabadell s’havia guanyat el dret a participar a Europa després d’acabar quart la temporada anterior, en la que segueix sent la millor classificació històrica a Primera. Els homes dirigits per Pasieguito, amb Muñoz, Garzón, Pini o Isidro, entre d’altres, es van endur un 2-0 favorable a terres belgues, però no van ser capaços de gestionar aquest avantatge i van acabar eliminats per 3-5 en el global de l’eliminatòria.

Anys 80

Dos partits es recorden especialment d’aquesta època a la Nova Creu Alta. El primer d’ells, el 18 de maig del 1986. És, fins a dia d’avui, l’última vegada que el Centre d’Esports Sabadell ha assolit l’ascens a Primera. Va ser contra l’Atlético Madrileño, en un partit on les graderies estaven plenes a vessar minut abans del xiulet inicial i que va acabar amb victòria arlequinada per 2-0.

L’altre partit, famós a tot el territori espanyol, és el de la repetició. El primer duel entre CE Sabadell i CA Osasuna es va disputar el 19 d’abril del 1987 i va acabar amb victòria arlequinada per 1-0 amb gol de Periko Alonso. Els navarresos, però, van impugnar el partit per alineació indeguda dels nous fitxatges Wolfgang April i Kenneth Brylle i, en una decisió sense precedents, el Comitè Superior de Disciplina Esportiva va ordenar que es repetís. El 19 de juny del 1987, dia de l’atemptat d’ETA a Hipercor, es jugaria el segon Sabadell-Osasuna sota un ambient infernal. L’afició va respondre com mai davant el que consideraven una injustícia i el preu de les entrades va ser de 100 pessetes. Els arlequinats tornarien a guanyar per 2-1 amb gols de Barbarà i Adriano, i deixarien la permanència vista per a sentència.

Actualitat

Després d’una dècada dels 90 força convulsa i un inici de segle a Segona B, el Centre d’Esports Sabadell ha tornat a viure dues grans tardes en els últims anys: d’una banda, l’empat a 0 contra el SD Eibar a l’anada del playoff d’ascens a Segona Divisió. Un resultat que acabaria fent bo el conjunt arlequinat a Ipurua una setmana després amb el gol de Marc Fernández que certificava l’ascens. I, de l’altra, la consecució de la Copa Catalunya de fa dues temporades a la Nova Creu Alta després de guanyar per 2-0 al FC Barcelona ‘B’.

El cert és que la Nova Creu Alta és un estadi venerat i respectat entre els seguidors més clàssics del futbol espanyol. La seva proximitat amb Barcelona també ha fet que en el seu ADN hi siguin escrits altres esdeveniments de gran renom. Com a subseu dels JJOO de Barcelona 92, el ‘Temple’ creualtenc va acollir sis partits de la competició de futbol. A més, l’Espanyol es va veure obligat a jugar a Sabadell dos partits de la Intertoto del 1998, contra el Boby Sport Brno i l’Auxerre, per la replantació de la gespa de l’Estadi Olímpic, i la selecció espanyola sub’21, amb Iniesta o Jarque entre d’altres, hi va disputar un amistós contra la selecció de Noruega l’any 2004.

Per molts anys, Nova Creu Alta.